Yoast SEO plugin: hoe zet je Yoast in voor betere vindbaarheid

Yoast SEO plugin: hoe zet je Yoast in voor betere vindbaarheid

Misschien heb je er al van gehoord, misschien heb je de Yoast SEO plugin zelfs al op je website draaien. Maar wat doet de Yoast nu precies en hoe kun je van deze plugin zo optimaal mogelijk gebruik maken voor je zoekmachineoptimalisatie? Ik leg het in dit artikel zo compleet mogelijk uit. Misschien leuk om te weten: deze wereldwijd gebruikte plugin is van Nederlandse bodem. Joost de Valk (waar vond hij de inspiratie voor de naam van de plugin toch?) is in 2010 gestart met een online marketing bureau. De plugin die hij met zijn team ontwikkelde, bleek goud waard te zijn. Met meer dan 20 medewerkers en een miljoenen omzet doet ‘onze’ Joost het goed met Yoast.

Wat is de Yoast SEO plugin

Yoast is een stukje extra functionaliteit (plugin) voor je WordPress website. Het helpt je met het vertellen aan Google waar de pagina’s van jouw website over gaan. Daarnaast geeft Yoast je tips om je pagina’s te optimaliseren. De plugin is gratis te downloaden. Ook is er een betaalde versie van Yoast (Yoast Premium).

Na de installatie van de plugin vind je deze terug op twee plaatsen: 1) in je dashboard onder SEO en 2) in elk bericht en pagina die je hebt (of gaat maken). In dit artikel gaan we niet stap voor stap de instellingen in het dashboard doorlopen.

Hoe werkt de Yoast SEO plugin

Yoast beoordeelt je bericht of pagina op een aantal factoren waarvan bekend is dat Google ze in een algoritme heeft opgenomen. Met andere woorden: hoe meer je de tips opvolgt van Yoast, hoe beter je vindbaarheid. Maar let wel op: Yoast geeft tips! Ook al staat alles op groen, dat wil niet zeggen dat je daardoor ook direct goed vindbaar bent. Dat hangt van heel veel andere factoren af die ook allemaal meespelen. Het is en blijft een hulpmiddel, meer niet.

Op welke zaken let Yoast?

Zaken voor de vindbaarheid:

 • Lengte van de slug: de slug is het stuk tekst achter de domeinnaam. Standaard wordt de titel overgenomen. Je kunt deze aanpassen in de Permalink. Advies: laat de de permalink hetzelfde zijn als de titel (let er wel op dat in je titel je focus trefwoord is opgenomen).
 • Uitgaande koppelingen: het is altijd goed om te werken met uitgaande links naar andere pagina’s op je eigen website of naar een andere, externe website.
 • Aantal woorden: Yoast telt netjes het aantal woorden van je bericht/pagina en geeft 300 als minimum aan. Ik hou liever 400 aan en voor blogs het liefst meer dan 1.000.
 • Focus trefwoord in tussenkoppen: gebruik je kopteksten/headers goed en verwerk ook hierin je trefwoord.
 • Afbeeldingen met alt-attributen: geef je afbeeldingen ook de alt-tag tekst mee van je trefwoord.
 • Trefwoord dichtheid: doet maar zeer beperkt mee voor de optimalisatie. Wij gebruiken ‘m met name om te voorkomen dat de teller aangeeft dat het trefwoord te vaak wordt gebruikt. Google ziet dit als spam en straft je daarvoor af. Dus dan of meer tekst erbij of synoniemen gebruiken.
 • Focus trefwoord in 1e alinea van bericht: begin direct in de 1e alinea met je focus woord.
 • Seo pagina titel – focus trefwoord aan het begin: ook hiervoor geldt: zet je focus woord aan het begin van de titel dan begrijpt Google direct waar je tekst over gaat.
 • Pagina titel lengte: niet te lang, niet te kort.
 • Focus trefwoord in de url: ja, dat is altijd fijn. Als je de titel voorziet van je focus trefwoord dan wordt deze automatisch opgenomen als url, permalink, slug. Denk dus altijd goed na over je focus trefwoord en je titel voordat je een pagina of bericht aanmaakt.
 • Komt het focus trefwoord op andere pagina’s of berichten voor: Yoast kijkt of je het focus trefwoord ook al op een andere pagina of ander bericht als focus trefwoord hebt gebruikt. Gebruik voor elke pagina/bericht altijd een ander focus trefwoord, anders ga je de concurrentie met jezelf aan.

Zaken voor de meta-omschrijving

 • Lengte meta-omschrijving: de meta-omschrijving doet niet meer voor de vindbaarheid maar is er om je ‘snippet’ zo verleidelijk mogelijk te maken. Meer hierover in de alinea hieronder.
 • Meta omschrijving met focus trefwoord: doet niet mee voor de vindbaarheid maar wel voor het verleiden van de zoeker.

Do you snippet ?

Eén van de onderdelen van Yoast waar ik heel gelukkig van word is de Snippet: dit is het tekstblokje dat je ziet als je in Google aan het zoeken bent. Je ziet dan een hele rij met zoekresultaten staan met daarin de beschrijving van de website. Een snippet moet opvallen tussen alle andere zoekresultaten. De zoeker moet direct het gevoel hebben dat hij/zij op DIE website het antwoord gaat vinden. En via Yoast kun je dus tegen Google zeggen wat er in de snippet moet staan.

De snippet bestaat uit 3 onderdelen:

 1. de titel: deze wordt overgenomen uit de titel (je ziet dan %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%% dit staan). Vervang dit handmatig door de titel 1-op-1 over te nemen.
 2. de slug: blijf hier vanaf. Pas je de slug aan dan krijgt je pagina ook een ander domeinnaam-adres (www.domeinnaam.nl/dit-is-de-slug).
 3. meta-beschrijving: vul hier dus je tekst in die de (be)zoeker verleid om naar jouw site te gaan.

Laat in alle onderdelen je focus trefwoord terug komen, het liefst aan het begin van de zin.

Yoast Premium

In de betaalde versie van Yoast kun je meer dan één focus trefwoord toevoegen en zie je ook welke links je kunt gebruiken om de externe links snel op te nemen (je kunt deze naar je tekst slepen). Verder krijg je een melding wanneer je een bericht of pagina verwijderd: je kunt dan heel makkelijk een 301 (redirect) instellen.

Conclusie

Ik werk graag met Yoast en voor de vindbaarheid vind ik het een perfecte tool. Maar net zoals voor alle tools geldt: het is een hulpmiddel. Je moet zelf zorgen voor goede, leesbare en informatieve teksten wil een pagina of bericht goed gevonden worden. Alles op groen bij Yoast wil niet zeggen dat je direct in de top-10 resultaten staat met je focus trefwoord.

Samenvatting
Yoast SEO plugin: hoe zet je Yoast in voor betere vindbaarheid
Naam van het artikel
Yoast SEO plugin: hoe zet je Yoast in voor betere vindbaarheid
Beschrijving
Yoast SEO plugin: voor elke Wordpress website adviseer ik Yoast te installeren. Hoe deze plugin werkt leg ik in dit artikel uit.
Schrijver
Naam
Mijn Gereedschapskist
Logo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor statistische informatie en marketing doeleinden. AccepterenMeer lezen

De 5 meest gemaakte fouten waardoor je geen klanten via je website krijgt.

En hoe jij ze kunt voorkomen!

Krijg jij klanten via je website? Nee? Download dan direct dit e-book met de 5 meest gemaakte fouten én heel veel tips hoe jij ze kunt voorkomen. Heel praktisch en direct (zelf) uit te voeren zonder technische kennis.

De Kluswijzer ontvangen?

Wil je je, na het lezen van mijn e-book, inschrijven voor de Kluswijzer?
Bedankt! Daar word ik oprecht heel erg blij van.
Ik verstuur op onregelmatige tijden meer informatie over allerlei zaken
rondom je website en online marketing.