Visuele content ontwerpen met Canva

Visuele content ontwerpen met Canva

Vind je het ook zo lastig om mooie afbeeldingen te maken voor je social media berichten?  Waarschijnlijk denk je dat je hier dure grafische programma’s voor nodig hebt, maar dat is dus absoluut niet het geval. Met de gratis tool Canva kan iedereen mooie afbeeldingen maken. In dit artikel lees je hoe je visuele content kunt ontwerpen met Canva.

Gratis vs betaald

Om de tool te openen ga je naar www.canva.com. Canva heeft een gratis en een betaalde versie. Met de betaalde versie heb je meer opties dan met de gratis versie. Wanneer je alleen aan de slag gaat, kom je waarschijnlijk met de gratis versie al goed uit de voeten. Werk je in een team, dan is de betaalde versie waarschijnlijk een betere uitkomst. Zo kun je de ontwerpen van jouw collega zien en hierin verder werken. Is je collega een dag ziek? Dan kun jij gewoon verder gaan in de ontwerpen. Daarnaast ben je er zo zeker van dat je allebei dezelfde stijl aanhoud.

In de betaalde versie kun je ook de huisstijl instellen. Hierbij vul je de kleurcodes en de lettertypes in. Deze worden dan als eerste getoond als je kleuren en lettertypes wilt kiezen. Je hoeft dus niet constant te zoeken naar de juiste kleurcodes. Het is mogelijk om verschillende projecten te maken met verschillende huisstijlen.

Formaat

Wanneer je visuele content wilt ontwerpen, moet je altijd rekening houden met afmetingen. Voor ieder social media bericht heb je weer een andere lay out met andere afmetingen nodig. Zelf heb ik al zo’n 80x gegoogled naar de afmetingen van bepaalde uitingen. Maar op de één of andere manier vergeet ik dat toch steeds weer. Bij Canva hoef je dit niet meer te doen. Je kunt kiezen tussen verschillende standaard ontwerpen. Zo zijn er verschillende kopjes : social media, documents, blogging, marketing materials (logo, posters, bedrijfskaartjes, etc.), social media & e-mail headers, events (uitnodigingen) en advertenties. Klik aan wat jij wilt en Canva komt altijd met de juiste afmetingen. Verder is het mogelijk om je eigen formaat op te geven. Handig toch?!

Bron: Canva

Voorgestelde designs

Ben je niet zo goed in het grafisch vormgeven of heb je gewoonweg geen tijd? Canva heeft ook hier een perfecte oplossing voor. Zo zijn er voorgestelde designs, die je kunt bewerken met jouw eigen tekst en foto’s. Er zijn aardig wat gratis templates. Voor sommige moet je betalen, omdat er auteursrecht aan is verleend. Mijn advies is wel om hier een eigen draai aan te geven. Grote kans dat andere mensen deze templates namelijk ook gebruiken! Doe dit door jouw eigen foto’s en lettertypes toe te voegen.

Bron: Canva

 

 

 

Blanco

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met het ontwerpen van een post. Canva biedt zoveel mogelijkheden. Zoals je ziet, kun je gratis foto’s downloaden. Er staan miljoenen foto’s in Canva die je mag gebruiken (gratis en betaald). Je mag namelijk niet zomaar foto’s van Google gebruiken, want ook hier zit vaak auteursrecht aan vast. Om er zeker van te zijn dat je de afbeeldingen mag gebruiken, kun je het beste zoeken in Canva. Vind je niet de juiste afbeelding? Dan kun je ook nog tussen de betaalde foto’s zoeken. Je kunt deze aanschaffen voor maar $1.

Bron: Canva

Lay-out

Om jouw eigen lay-out te maken heeft Canva nog meer opties:

  1. Grids: Hier kun je collages maken met jouw eigen afbeeldingen.
  2. Frames: Wil je een leuk frame om je foto? Kies hier uit de verschillende frames en upload jouw foto.
  3. Shapes: Wil je vierkantjes, rondjes of welke vorm dan ook, toevoegen aan jouw design? Dan kun je hier kiezen uit verschillende vormen.
  4. Lines: Hier vind je verschillende lijnen. Zowel onderbroken lijnen als stippellijnen.
  5. Illustrations: Wil je een infographic maken of iets met leuke illustraties? Dan vind je deze hier.
  6. Icons: Ook hier vind je illustraties.
  7. Charts: Hier kun je grafieken en tabellen maken.

 

Tekst

Onder tekst kun je kiezen uit verschillende lettertypes. Hierbij kies je voor verschillende groottes, zoals je meestal ook in Word doet. Bijv. een heading, sub heading en een body tekst. Wil je de letters wat speelser maken? Dan kun je gebruik maken van de templates voor tekst. Hieronder zie je voorbeelden. Deze kun je helemaal aanpassen met jouw eigen tekst, lettertype en jouw eigen kleuren.

Bron: Canva

Automatisch uitlijnen

Wanneer je een foto of een tekst in jouw blanco afbeelding plaatst, dan geeft Canva automatisch streepjes weer. Deze streepjes zijn hulplijnen en hiermee kun je een tekst of een afbeelding in het midden uitlijnen, zodat het er altijd strak uit ziet. Ook kun je voorwerpen over elkaar heen plaatsen en de hiërarchie bepalen door bij ‘arrange’ op ‘forward’ en ‘back’ te klikken. Tot slot kun je items kopiëren en de transparantie bepalen.

Canva afbeeldingen gebruiken

Alle afbeeldingen die je maakt kun je downloaden. Daarbij kun je kiezen voor verschillende formats: als een .jpeg of .png (afbeelding) of in pdf-formaat. Dit laatste is bijvoorbeeld heel makkelijk voor materiaal voor drukwerk (print) maar ook om je e-book samen te stellen: pagina’s aanmaken, tekst en afbeeldingen invoegen en downloaden als pdf: klaar is je e-book!

Met Canva kun je dus gemakkelijk visuele content ontwerpen. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Ben je nieuwsgierig geworden naar de tool? Ga dan vooral even kijken op de website.

 

Samenvatting
Visuele content ontwerpen met Canva
Naam van het artikel
Visuele content ontwerpen met Canva
Beschrijving
Wil je visuele content ontwerpen? Je hebt geen dure programma’s als Photoshop en Illustrator meer nodig, met Canva kun jij alles! De tool is onwijs gebruiksvriendelijk en zeker het proberen waard. Lees in dit artikel wat je met Canva kunt.
Schrijver
Naam
Mijn Gereedschapskist
Logo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor statistische informatie en marketing doeleinden. AccepterenMeer lezen

De 5 meest gemaakte fouten waardoor je geen klanten via je website krijgt.

En hoe jij ze kunt voorkomen!

Krijg jij klanten via je website? Nee? Download dan direct dit e-book met de 5 meest gemaakte fouten én heel veel tips hoe jij ze kunt voorkomen. Heel praktisch en direct (zelf) uit te voeren zonder technische kennis.

De Kluswijzer ontvangen?

Wil je je, na het lezen van mijn e-book, inschrijven voor de Kluswijzer?
Bedankt! Daar word ik oprecht heel erg blij van.
Ik verstuur op onregelmatige tijden meer informatie over allerlei zaken
rondom je website en online marketing.