Lengte meta omschrijving (Yoast SEO Plugin)

Lengte meta omschrijving

Google heeft dit jaar de lengte van de meta omschrijving aangepast. Wat is de meta beschrijving, hoe kun je er gebruik van maken om jouw online zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten? Verleid je zoekers om bezoekers te worden! Meer tips en informatie in dit blog van Mijn Gereedschapskist.

Wat is een meta omschrijving?

Een meta omschrijving is een stukje tekst waarmee je vanuit je website tegen Google zegt waar je website over gaat. Deze tekst zie je in zoekresultaten van Google. Tien stukjes tekst per pagina die op dezelfde manier worden gepresenteerd:

  1. De titel (blauw)
  2. Het website adres (de url) (groen)
  3. De meta omschrijving (zwart)

Het doel van de meta omschrijving is dus enerzijds Google vertellen waar de pagina van je website over gaat en anderzijds is het een stukje verkooptekst. Je hoopt dat de zoeker op jouw website klikt in de zoekresultaten. Je omschrijving moet dus opvallen én verleiden.

Opvallen

Hoe val je op tussen de rest van de zoekresultaten? Door in elk geval de omschrijving goed in te vullen. Ik gebruik voor de (WordPress) websites die wij opleveren daarvoor de plugin Yoast. In Yoast kun je de meta omschrijving (ook wel snippet genoemd) goed invullen.

Daarnaast kun je gebruik maken van extra tekens, gebruik van hoofdletters (kijk uit dat je niet gaat ‘schreeuwen’), etc.

Verleiden

Zorg ervoor dat de informatie die in de meta omschrijving staat interessant is voor je zoeker. Waar is hij/zij naar op zoek? Zorg dat je een antwoord geeft op de vraag, maar nét niet helemaal. Je geeft wat informatie, plaatst een verleidelijke en opvallende titel en op die manier nodig je de zoeker uit een bezoeker te worden van jouw website. Geef je namelijk al direct een antwoord op een vraag, dan hoeft de zoeker niet meer naar je website te gaan.

Wat is er veranderd?

Begin 2018 heeft Google de lengte van de meta omschrijving verdubbelt. Normaal gesproken had je 160 tekens om je zoekers te verleiden, nu heb je daar de dubbele ruimte voor (320 tekens). Dat houdt dus in dat je meer informatie in je meta omschrijving kwijt kunt. Yoast heeft hier ook al rekening mee gehouden: de ruimte voor je snippet is verdubbeld en gaat pas op groen bij voldoende tekens.

Wat ga je plaatsen in je meta omschrijving?

Tja, leuk zo’n dubbele ruimte, maar wat zet je er in? Nog meer teksten voor informatie, om op te vallen of te verleiden? Ja! Zeker kun je gebruik maken van deze online verkooppitch. Kijk wel uit dat je niet in herhaling valt, dat je niet gaat spammen (teveel goede zoekwoorden gebruiken) én dat je niet alle informatie al weggeeft. Stap voor stap verleiden dus.

Mijn advies

Wat nu, een paar maanden na de introductie van deze wijziging, opvalt is dat Google niet altijd gebruik maakt van de meta omschrijvingen die je zelf opgeeft in bijvoorbeeld Yoast. Ik zie op de websites die wij beheren nog steeds dat Google vaker de 1e alinea van een pagina overneemt en de snippet negeert.

Mijn advies is dan ook: zorg ervoor dat je WEL je meta omschrijving goed invult. Benut de extra ruimte, als is het alleen maar om extra op te vallen tussen de zoekresultaten. Jij met jouw 3 of 4 regels valt namelijk meer op dan de website met maar 1 regel!

Verder adviseer ik ervoor te zorgen dat ELKE pagina een geweldige 1e alinea heeft voor het geval Google die gebruik voor de zoekresultaten. Maak van je eerste alinea dus je verleidende, informatieve en opvallende samenvatting van de pagina.

Doe je dat voor alle pagina’s? Ja, eigenlijk wel. Maar start met de pagina’s of berichten (blogs) die voor jou(w doelgroep) het meest interessant zijn.

Vragen over je online vindbaarheid?

Stel ze gerust of bel me: 015-2010466

Groetjes,

Willeke

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor statistische informatie en marketing doeleinden. AccepterenMeer lezen

De 5 meest gemaakte fouten waardoor je geen klanten via je website krijgt.

En hoe jij ze kunt voorkomen!

Krijg jij klanten via je website? Nee? Download dan direct dit e-book met de 5 meest gemaakte fouten én heel veel tips hoe jij ze kunt voorkomen. Heel praktisch en direct (zelf) uit te voeren zonder technische kennis.

De Kluswijzer ontvangen?

Wil je je, na het lezen van mijn e-book, inschrijven voor de Kluswijzer?
Bedankt! Daar word ik oprecht heel erg blij van.
Ik verstuur op onregelmatige tijden meer informatie over allerlei zaken
rondom je website en online marketing.