De overeenkomst tussen een badkamer en een website

De overeenkomst tussen een badkamer en een website

Rare titel? Als je nagaat dat ik ‘m vanmorgen om 6.45 uur bedacht, onder de douche, dan valt ie best wel mee eigenlijk. Ik zie namelijk heel veel overeenkomsten.
websiteNeem alleen maar het regelmatige onderhoud: een badkamer houd je schoon, omdat het niet fijn badderen is tussen zeepresten, kalkaanslag en andere vuiltjes. Het ene vuiltje is makkelijker te verwijderen dan de ander. Kalkaanslag op de glazen douchewand heeft vaak een andere, stevigere aanpak nodig dan de spiegel of het putje legen. Hetzelfde geldt voor de website: ook deze moet je regelmatig onderhouden. Tussendoor met nieuwtjes, foto’s, een blog, wat updates van stukjes programmatuur (plugins bijvoorbeeld). Als je dat niet op regelmatige basis doet dan kunnen er vuiltjes in de website slopen, oud nieuws, een inbreker (hoewel ik die dan weer niet zo snel in de badkamer denk aan te treffen!). Als je niet je website goed bijhoudt dan verliest hij zijn aantrekkelijkheid, net zoals een vieze badkamer dat doet.

Dan heb je natuurlijk groot onderhoud. Een lekkende badkamer is vreselijk vervelend (weet ik jammer genoeg uit ervaring). Daar moet een specialist bij komen. Misschien ben je zelf best handig en kun je tegels plaatsen of een rubbertje in een waterkraan draaien maar een grote verbouwing kun je beter overlaten aan de echte badkamer specialist. Ook dit geldt weer voor de website: een stuk tekst aanpassen of een blog plaatsen gaat prima als je een goed CMS hebt (content management systeem), maar de installatie en inrichting van een SEO programma vergt weer wat specialistischere kennis. En daar kun je beter de website specialist bij halen.

Hoe ik op deze vergelijking ben gekomen? Anderhalf jaar geleden hadden wij een lekkage in de badkamer, achter een voorzetmuur bleek 1,5 liter water naar beneden te lekken. We hebben er een specialist bij gehaald. Helaas was deze specialist minder specialistisch dan op het eerste zicht bleek: al een week na oplevering hadden we de 1e lekkage te pakken en vervolgens bleek er van alles en nog wat mis te zijn. De ‘badkamerspecialist’ liet zich vervolgens failliet verklaren om onder een schadeclaim uit te komen en begon een week later op een andere naam weer een nieuw bedrijf. Er is nu geen enkele echte badkamer specialist die onze badkamer wil oplappen omdat ze bang zijn dat er nog veel meer mis is. Als ze aan één kant gaan sleutelen dan kan het ergens anders mis gaan en wie is dan waarvoor verantwoordelijk?

Hetzelfde geldt voor websites die ik overneem van klanten (met name WordPress sites): soms is er een goedbedoelde (soms wat minder goed bedoelde) iemand aan de slag gegaan die er toch minder verstand van heeft. WordPress geeft aan dat ‘iedereen’ een website kan bouwen, er zijn honderden ‘wordpress for dummies’ ebooks te downloaden waar je zelf mee aan de slag kunt. Maar in de praktijk blijkt het toch wat lastiger te zijn. Wanneer ik websites over neem om in onderhoud te nemen dan voer ik eerst een Website APK uit om te voorkomen dat ik later voor verrassingen kom te staan. Daarna maak ik samen met de klant een plan om de site te verbeteren (soms verbouwen) en deze daarna in onderhoud te nemen. Zo weten we allebei waar we aan toe zijn en kan de klant later genieten van zijn ‘schone’ website. Zo, en nu op zoek naar een badkamer specialist!

Voor (groot en klein) onderhoud van WordPress websites helpt Mijn Gereedschapskist je graag.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor statistische informatie en marketing doeleinden. AccepterenMeer lezen

De 5 meest gemaakte fouten waardoor je geen klanten via je website krijgt.

En hoe jij ze kunt voorkomen!

Krijg jij klanten via je website? Nee? Download dan direct dit e-book met de 5 meest gemaakte fouten én heel veel tips hoe jij ze kunt voorkomen. Heel praktisch en direct (zelf) uit te voeren zonder technische kennis.

De Kluswijzer ontvangen?

Wil je je, na het lezen van mijn e-book, inschrijven voor de Kluswijzer?
Bedankt! Daar word ik oprecht heel erg blij van.
Ik verstuur op onregelmatige tijden meer informatie over allerlei zaken
rondom je website en online marketing.